Je zou denken, als baby’s bij de geboorte ongeveer tussen de 2,5 en 4,5 kilo wegen, waar komen dan al die extra zwangerschapskilo’s vandaan? Nou ja, vergeet de placenta en het vruchtwater natuurlijk niet. Maar dat vrouwen veel meer kilo’s aankomen in de zwangerschap, zit niet alleen in die buik. Hoeveel is nu gezond?
Zwanger zijn is hard werken voor je lijf. Je bouwt niet alleen een heel nieuw mensje, ook in je eigen lichaam wordt gebouwd om die 9 maanden tot een goed einde te brengen. Het zijn dus voor een groot deel functionele kilo’s. Zwaarder worden tijdens je zwangerschap hoort er dan ook gewoon bij. Overdrijf het niet, maar raak er ook niet van in paniek.
Eten voor 2? Dat zijn echt ouderwetse uitspraken. Je hebt natuurlijk wel wat extra vitamines en bouwstoffen nodig. Zoals calcium voor de botten.
Een rekensommetje
We hadden het over functionele kilo’s. Want wat mag je allemaal van je eigen gewichtstoename afhalen? Even optellen maar: zodra je zwanger bent, maak je meer bloed aan. Totaal 1 liter, dat weegt 1 kilo. Je baarmoeder om je kindje heen heeft ook moeten groeien, dat is ongeveer 1 kilo. De placenta (met de vliezen) weegt aan het einde zo’n 650 gram. Dan nog het vruchtwater van 600 gram circa. En vergeet je borsten niet. Daar mag je nog 400 tot 800 gram voor rekenen. Ook slaat je lijf automatisch extra brandstof en energie op in vet, ongeveer 3,5 kilo.
Samen met je kindje zit je dan op gemiddeld 11 kilo zwangerschapsgewicht. Het geheim zit wel in het woord gemiddeld. Geen vrouw en geen baby is natuurlijk precies gemiddeld. Maar het rekensommetje laat wel zien waar die extra kilo’s op de weegschaal vandaan komen.
Gewichtstoename zwangerschap en je BMI
Zo’n 11 kilo aankomen is dus heel normaal. Tussen de 11 en de 16 kilo is zelfs heel normaal. Al geldt dat eigenlijk vooral als je een gemiddeld BMI had voordat je zwanger werd. Je BMI is ook weer een rekensommetje, met je lengte en je gewicht. Gelukkig zijn er handige online BMI-meters.
Had je een wat lager BMI, of ondergewicht, dan is wat extra aankomen in je zwangerschap natuurlijk prima. En had je al overgewicht, dan heeft je lijf geen extra vetweefsel meer nodig als voorraadje. Wat minder zwangerschapskilo’s erbij krijgen is dan ook nog steeds gezond. Kortom, een duidelijk getal is niet te geven. Het belangrijkste is dat je tijdens de controles bij de verloskundige luistert naar haar advies.
Aankomen tijdens je zwangerschap per trimester
Wanneer kom je nu het meeste aan in je zwangerschap? In het begin zul je nog niet veel aankomen. Je kindje is nog maar een mini-erwtje en alle extra’s in je lijf, zoals placenta en extra bloed nemen geleidelijk toe. Tot week 13 kan het ongeveer 2 kilo schelen op de weegschaal. Daarna gaat het harder, aan het eind van week 26 kan er wel 9 kilo bij zijn. In de laatste 3 maanden gaat het weer wat langzamer, ongeveer 3 tot 4 kilo. Ook dit zijn natuurlijk weer gemiddeldes.
Eten voor twee
Neem nog wat, je moet nu eten voor 2!’ Dit soort uitspraken zijn wat ouderwets en een hardnekkig misverstand. Tenminste als het om hoeveelheden gaat. Natuurlijk heb je wel extra vitamines en bouwstoffen nodig, zoals calcium voor de botten. En ongeveer vanaf week 16 ook wat extra calorieën. Maar als je te veel eet en te zwaar wordt, heb je straks moeite om die extra kilo’s eraf te krijgen. En als je snel groeit, kun je ook sneller last van striae of zwangersschapsstriemen krijgen. Ook is het minder goed voor je kindje, dat later ook zwaarder kan worden. Met een extra boterham, bakje yoghurt en extra schepje ’s avonds ben je er vaak al. Lees er meer over bij het Voedingscentrum. Luister verder gewoon goed naar waar je zin in hebt.
Afvallen tijdens je zwangerschap
Al heb je in het begin misschien helemaal nergens zin in. Misselijk in de ochtend of gewoon de hele dag. Geuren die je tegenstaan en smaken die je niet meer lust… Het kan er zomaar voor zorgen dat je de eerste weken eerder afvalt dan aankomt. Dat hoeft niet gevaarlijk te zijn, dat haal je erna vaak wel weer in.
Ben je juist bang om te veel aan te komen, ga dan niet lijnen. Je kindje heeft voldoende voedingsstoffen nodig. En als je afvalt door op dieet te gaan, komen de afvalstoffen die in je vet zijn opgeslagen in je bloed. En dus bij je kindje. Dat is niet zo gezond. Probeer gewoon te blijven bewegen, en eet gezond om niet te veel extra kilo’s aan te komen. Bewaar afvallen tot na je zwangerschap. Happy kilo’s!
Download nu gratis de BabyManager app.